Маточне молочко – важливий продукт бджільництва. Воно виділяється глотковими та верхньощелепними залозами бджіл-годувальниць і використовується для годування личинок маток.
Маточне молочко – природний фітогормональний засіб. В ньому
закладений своєрідний код ДНК, в якому міститься програма на ріст та
омолодження клітин. Завдяки цьому молекула ДНК маточного молочка проникає в
хвору та ослаблену клітину, виганяє вірус і відновлює клітину, на відміну від
штучних лікарських препаратів, які вбивають вірус разом з клітиною. В клітину,
де знаходиться молекула ДНК маточного молочка, вже ніякий вірус проникнути не
зможе.
Маточне молочко – дуже поживний і висококалорійний продукт.
Воно багате на білки, жири, вітаміни, мікроелементи, ферменти. В склад білка
маточного молочка входить близько 20 амінокислот, в тому числі і всі незамінні.
Маточне молочко містить багато вітамінів: В1, В2, В6, В12,
С, Н, РР та інші, а нікотинової кислоти і біотину в ньому в 12 – 16 разів
більше, ніж в пилку рослин. В маточному молочці виявлений гонадотропний гормон,
який активізує функції статевих залоз.
Маточне молочко – один з найцінніших продуктів, який
виробляють бджоли. Не випадково і на Заході, і на Сході маточне молочко здавна
називали «королівським желе», так як через особливості отримання і
трудомісткості зберігання використовувати його могли лише багаті вельможі,
князі та королі.
Маточне молочко має цілий ряд унікальних за своїми
властивостями біологічно активних речовин.
Маточне молочко в країнах з високим рівнем розвитку
регулярно використовується в їжу. Наприклад, в Японії щорічна потреба складає
200 т маточного молочка.
В ювенології (науці про активне довголіття) маточне молочко
описується як засіб для продовження життя.
Маточне молочко має
позитивний вплив на центральну нервову систему, внаслідок нормалізації дихання
тканин м’язів і обміну речовин в клітинах кори головного мозку покращує
кровотворення (підвищує вміст в крові гемоглобіну, еритроцитів, понижує вміст
лейкоцитів), відновлює функції залоз внутрішньої секреції (має позитивний вплив
на вилочкову залозу – стимуляція виділення інсуліну), понижує рівень
холестерину і підвищує вміст фосфоліпідів в крові, тканинах головного мозку і
печінки. Маточне молочко рекомендується вживати для підвищення життєвого тонусу
людям похилого віку. Воно підвищує гемоглобін, відновлює нормальну картину
крові у дітей, відновлює масу новонароджених при зниженій лактації у матерів,
що годують груддю, благотворно впливає на нервову систему, понижує
клімактеричний синдром, допомагає при себореї, дерматитах, екземах, порушенні
обміну речовин, ішемічної хвороби серця, хронічному андекситі у жінок,
пониженні потенції у чоловіків, хронічному простатиті у чоловіків,
застосовується для профілактики онкологічних захворювань, стабілізації
артеріального тиску (при гіпертонії – понижується, при гіпотонії –
підвищується), застосовується при функціональних розладах центральної нервової
системи, підвищених фізичних і розумових навантаженнях, при деформуючому
артрозі, поліартриті, подагрі, виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої
кишки, а також при хронічних захворюваннях сечо- і жовчовивідних шляхів.
Маточне молочко треба зберігати до півроку в холодильнику
при температурі 2-5°С. За умови глибокого замороження (-20°С) термін зберігання
– до 18 місяців. За даними А. А. Бурмістрова (1990 р.) маточне молочко
необхідно одразу ж тримати в приміщенні в умовах низької температури (-6°С).
При зберіганні на світлі і при плюсових температурах маточне молочко жовтіє і
швидко втрачає корисні властивості. Найкращий спосіб зберігання -- ліофалізація
(сушка у вакуумі). Вона не сприяє зміні властивостей і активності маточного
молочка.
Деякі спеціалісти рекомендують зберігати маточне молочко в
темному прохолодному місці, змішавши його з медом чи розчином спирту (японський
стандарт – 1:100 чи 1:150). Найбільш загальноприйнятим методом консервування
маточного молочка є змішування його з медом.
Комментариев нет:
Отправить комментарий